Se alla
Isabel Smedberg-Palmqvist

Nu förstärks det särskilda stödet

Stockholm förstärker det särskilda stödet i gymnasieskolan

Torsdag 10 mars 2022

För elever som har behov av särskilt stöd finns det undervisning med specialpedagogisk verksamhet på nationella program, så kallade SPV-klasser. Dessa har tidigare för fristående skolor finansierats av tilläggsbelopp. För att säkra kontinuiteten och förutsättningarna för SPV-klasserna införs nu ett strukturbidrag per elev på 145 000 kr utöver ordinarie gymnasiepeng, för både kommunala och fristående skolor.

– I Stockholms skolor ska alla elever ges det stöd eller de utmaningar de behöver för att nå sin fulla potential. Nu tillför vi 145 000 kronor per gymnasieelev/år i specialpedagogisk verksamhet, i såväl kommunala som fristående gymnasieskolor, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholm.

Stockholm gör en omfattande utbyggnad av skolans särskilda stöd även i grundskolan. Skolorna ska införa små undervisningsgrupper och varje stadsdel ska ha minst en resursgrupp. Modellen ska vara fullt utbyggd 2023.

– Den grönblå majoriteten gör en historisk satsning av skolans särskilda stöd. Strukturbidraget på gymnasiet är en del av det som möjliggör att de här platserna finns framöver, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholm.

 

Fakta om satsningen

  • Peng för särskild undervisningsgrupp. I december fattades beslut om en ny ersättning om 75 000 kr per grundskoleelev/år i särskild undervisningsgrupp. Beloppet om 75 000 kr per år gäller för alla elever som får minst 75 % av sin undervisning i en särskild undervisningsgrupp.
  • Strukturbidrag för elever i resursskola. 2019 infördes ett strukturbidrag för att kompensera resursskolorna för deras högre grundkostnad då de enbart tar emot elever i behov av särskilt stöd. I december 2021 fattades beslut om att höja detta bidrag med 20 000 kr per elev till totalt 158000 kr per elev. Detta betalas ut till alla stockholmselever som går i en skola som begränsar sitt mottagande till elever i behov av särskilt stöd, så kallade resursskolor.
  • Alla beviljade tilläggsbelopp höjs med 25 %. De tilläggsbelopp och verksamhetsstöd som beviljas höjs med en faktor om 25 %.
  • Nytt strukturbidrag för gymnasieskolans specialpedagogiska verksamhet. Gymnasieskolans verksamhet för elever i specialpedagogisk verksamhet förstärkts med ett strukturbidrag på 145 000 kr per elev/år. Detta bidrag ges till såväl kommunala som fristående gymnasieskolor.

 

Fakta om Stockholms stads utbyggnad av skolans särskilda stöd

I juni 2020 fattades beslut om att göra en omfattande utbyggnad av skolans särskilda stöd.

  • Skolor startar särskilda undervisningsgrupper. Alla elever som behöver ska få gå i en särskild undervisningsgrupp på sin skola. Undervisningsgrupperna är till för skolans elever i behov av särskilt stöd.
  • Resursgrupper i varje stadsdel inrättas. I varje stadsdel ska det inrättas en eller flera resursgrupper. Detta är för elever vars behov är så omfattande att de inte kan mötas på hemskolan. Här finns fler kompetenser än i en särskild undervisningsgrupp.
  • CSI-grupper kvarstår. Stadsövergripande CSI-grupper för elever med mycket omfattande behov av särskilt stöd kvarstår. Det görs en central ansökan och bedömning till dessa högspecialiserade grupper. Antalet CSI-platser har ökat under mandatperioden.