Se alla
Östermalmshallen

Östermalmshallen måste räddas

Östermalmshallen är ett av stadens viktigaste landmärken men den hotas nu av försäljning. Vi vill att den skall vara kvar i stadens ägo, så att den inte förfaller eller byggs om till kontor.

Värna vår kulturhistoria

Liberalerna tar strid för att bevara våra kulturhistoriska värden när staden utvecklas. Östermalmshallen från år 1888 ritades av Isak Gustaf Clason och Kasper Salin, som under sina resor i Europa hade fått upp ögonen för tegelarkitektur och gjutjärnskonstruktioner. År 1914 köptes fastigheten av Stockholms stad som ville erbjuda säljarna salustånd under tak för att förbättra hygienen vid hanteringen och försäljningen av livsmedel på Östermalmstorg.

Östermalmshallen är blåklassad av Stadsmuseet, vilket är högsta klass och innebär synnerligen höga kulturhistoriska värden. Det är samma klass som stadshuset och stadsbiblioteket. Östermalmshallen är nyligen renoverad till sin forna glans.

Den är en stadens mest ikoniska platser, med levande handel och härliga matupplevelser i en alldeles unik miljö. För att låta stockholmare och framtida generationer kunna ta del av kulturhistorien och handeln behöver saluhallen kvarstå i stadens ägo.

Östermalmshallen är hotad

Dessvärre hotas Östermalmshallen av försäljning. Liberalerna har under denna mandatperiod lyckats hindra en försäljning av Östermalmshallen. Moderaterna skrev en motion förra mandatperioden och föreslog en försäljning av Östermalmshallen, och förslaget att sälja fick stöd av KD och C. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har som förslag i sina budgetar under den här mandatperioden att sälja saluhallen. En försäljning skulle innebära att staden mister rådigheten över både byggnaden och verksamheterna på platsen.

Byggnaden skulle på sikt riskera att förfalla och restaurangerna och mathandlarna skulle drivas bort. Saluhallen skulle riskera att bli kontor, en sjudande handelsplats skulle bli en sluten byggnad. Det vore oerhört tragiskt för alla stockholmare.

Därför går vi till val på att behålla Östermalmshallen i stadens ägo.

Björn Ljung

Björn Ljung är Liberalernas talesperson i stadsutvecklingsfrågor. Skriv till honom och berätta om dina idéer om hur staden kan utvecklas: bjorn.ljung@stockholm.se