Se alla
Jan Jönsson

Samhället behöver stärka stödet till ungdomar som utsätts för rån

Onsdag 15 december 2021

Idag presenterar BRÅ en rapport om ungdomsrån. Den visar att antalet anmälda rån ökat kraftigt i hela landet sedan 2016, men i synnerhet i storstäder som Stockholm. Rapporten visar också att i en av fem förundersökningar avstår den brottsutsatta från att medverka i polisens förundersökning eller drar sig ur processen vid ett senare tillfälle. Samtidigt visar Stockholmsenkäten att av de elever som blivit rånade gjorde endast 47 % i åk 9 och 45 % i gymnasiets år 2 en polisanmälan.

– Unga som rånas av andra unga drabbas ofta psykiskt mycket hårt och det är något vi tar på allra största allvar. Många gånger kan det vara tufft för unga och deras föräldrar att polisanmäla och vittna mot gärningspersonerna. Därför är det mycket viktigt att stärka stödet till brottsutsatta och vittnen, säger Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholms stad.

Stödcentrum är Stockholm stads verksamhet för stöd åt unga brottsutsatta. Polisen överlämnar alla unga målsäganden till Stödcentrum, som inom någon dag ringer upp den brottsutsatte och erbjuder tid för stödsamtal. I budgeten 2022 förstärks Stödcentrum med en tjänst som ska åka till skolor och fritidsgårdar för att erbjuda råd och hjälp i samband med vågor av ungdomsrån. Stödcentrum byter också namn till Stödcentrum för unga brottsutsatta och vittnen, för att markera att målgruppen vidgats till att även omfatta unga vittnen. Lägsta åldersgräns för stöd sänks från 12 till 10 år.

– BRÅs rapport bekräftar bilden från yrkesverksamma som jobbar med ungdomar att föräldrar kan känna sig mycket oroliga för att göra en polisanmälan eller låta sina barn delta i polisförhör. Föräldrar är därför också välkomna till Stödcentrum för att få råd innan polisanmälan görs, säger Jan Jönsson.

För att fler ska få kännedom om stödet som finns och vikten av att polisanmäla och vittna kommer Stockholms stad till våren att lansera en riktad kampanj till ungdomar och föräldrar i sociala medier, en kampanj som ska bli återkommande.

– Det krävs ett starkt stöd för att orka ta sig igenom hela rättskedjan när man får ta emot hot om våld från människor i sin omgivning. Därför utökar vi nu Stödcentrums viktiga arbete så att fler ska känna samhällets stöd när de går igenom en rättsprocess, säger Jan Jönsson.

I stadsdelen Farsta i södra Stockholm har projektet ”Våga anmäl, våga vittna” startats, där fältassistenter, polis, skola och fritid samarbetar kring stöd- och säkerhetsarbete runt unga som utsatts för rån eller annat våldsbrott. Projektet har hittills haft få ärenden men det är ett exempel på hur olika aktörer kan möjliggöra för ungdomar att ta sig igenom hela rättsprocessen så att de skyldiga gärningspersonerna kan dömas.

– Rädsla för att anmäla eller för att vittna leder till att gärningspersoner inte ställs till svars. Det är i förlängningen ett hot mot allas vår frihet, rättssäkerheten och demokratin. Därför måste vi göra mer för att bryta utvecklingen, avslutar Jan Jönsson.