Se alla
Jan Jönsson

Regeringens passivitet i arbetet mot unga kriminella är under all kritik

Måndag 31 januari 2022

Det har sedan många år funnits behov av ny lagstiftning för att socialtjänsten i landets kommuner ska kunna jobba förebyggande med att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet.

Det står nu klart att det inte kommer någon ny lagstiftning innan valet. Socialborgarrådet Jan Jönsson i Stockholms stad skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet om de nya åtgärder som behöver tas fram för att socialtjänsten ska kunna sätta in insatser mycket tidigare än vad som görs idag.

– För att vara en regering som säger sig prioritera förebyggande insatser mot rekrytering av unga till de kriminella gängen, är passiviteten slående, säger Jan Jönsson socialborgarråd i Stockholms stad.

I höstas presenterades utredningen ”Öppna insatser utan samtycke”, vars uppgift var att utreda fler tvingande insatser för barn och unga utan föräldrarnas samtycke. I utredningsrapporten framgår att någon ny lagstiftning inte är att vänta.

Nu i januari presenterades listan för de propositioner som regeringen vill lägga fram till riksdagen, innan valet. Där finns inte den nya socialtjänstlag, vars utredning presenterades i augusti 2020, som många har gått och väntat på. Den LVU-utredning med många viktiga förslag, som presenterades 2015, kommer inte heller läggas fram till riksdagen innan valet.

Regeringen har haft sju långa år på sig att utreda och presentera fler åtgärder för att kunna komma in med tidigare insatser när ett barn eller en ungdom är på väg att hamna snett. Trots det så finns inga konkreta lagförslag i sikte innan valet.

– Socialtjänsten behöver ny lagstiftning för att kunna komma in tidigare och med skarpare åtgärder innan den negativa utvecklingen för socialt utsatta barn och unga har gått för långt. Vi behöver en regering som tar sitt ansvar och får fram ny lagstiftning som gör att socialtjänsten kan hjälpa barn, unga och föräldrar även när de inte vill, säger Jan Jönsson.