Se alla
Jan Jönsson

Kalibers reportage om sugardejting visar att ny lagstiftning krävs för att skydda barn och unga

Måndag 10 oktober 2022

Idag sänder P1-programmet Kaliber i samarbete med P4 Värmland ett reportage om sugardejting som bland annat visar hur barn så unga som 13 år, utan problem, kan lägga upp profiler på sugardejtingsidor och därmed dras in i regelrätt prostitution.

– Det är ett viktigt men fullkomligt vidrigt reportage som Kaliber sänder idag. Reportaget visar tydligt hur lätt det är för vuxna människor att utnyttja barn och ungas kroppar. Sugardejtingsidor är ofta bara en täckmantel för prostitution och sexuella övergrepp, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad.

Under mandatperioden tog socialborgarrådet Jan Jönsson tillsammans med regionpolischef Mats Löfving initiativ till ett särskilt samarbetsavtal för att upptäcka fler barn och unga i prostitution. Våren 2021 startade samarbetet operativt. Det har varit mycket framgångsrikt i att hitta och hjälpa fler människor som blir sexuellt utnyttjade i prostitution, sugardejting och människohandel. I det arbetet lagförs också de som köper sex och de som organiserar och möjliggör brottsligheten.

– Jag hoppas att polisen och fler socialtjänster runt om i Sverige ska utveckla liknande samarbeten. Den typ av spaningsarbete som krävs för att hitta barn och unga på sugardejtingsidor kan inte socialtjänsten göra ensam, utan det är helt nödvändigt att polisen och socialtjänsten göra detta tillsammans, säger Jan Jönsson.

I våras presenterade den avgående S-regeringen ny lagstiftning där minimistraffet för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling ska höjas från böter till fängelse i lägst sex månader, för barn som fyllt 15 men inte 18 år.

– Regeringens nya lagförslag räcker inte! Vi behöver en lagstiftning som likställer köp av sexuell handling av barn med våldtäkt mot barn, för alla som är under 18 år. Det är vår uppgift att se till att lagstiftningen är tillräckligt skarp för att skydda alla barn mot dessa vidriga övergrepp, avslutar Jan Jönsson.