Se alla
Jan Jönsson

Fler ska säga ja till socialtjänstens insatser med ny modell

Onsdag 26 januari 2022

Nu drar Stockholms stad igång ett treårigt projekt inom socialtjänsten, med en ny utredningsmodell som innebär att utredningsprocessen blir intensivare och förläggs hemma hos familjerna. Detta ska leda till att färre barn och unga blir återkommande aktuella hos socialtjänsten. Socialborgarrådet Jan Jönsson presenterar idag det nya projektet i en intervju i lokaltidningen Mitt i.

-Vi vet att många ungdomar, med kriminellt beteende och missbruksproblem, har varit aktuella hos socialtjänsten flera gånger under uppväxten. Min förhoppning är att vi ska kunna komma in tidigare och ge stöd både till utsatta barn och till deras familjer innan den negativa utvecklingen har gått för långt, säger Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholms stad.

Modellen innebär att socialsekreterare och familjebehandlare kommer hem till socialt utsatta familjer 2-3 dagar i veckan och 2 timmar per tillfälle. Målet är att minska antalet utredningar där föräldrar säger nej till sociala insatser, bl.a. på grund av att utredningsprocessen har varit för lång.

Stockholms stad beslutade förra året, på Liberalernas initiativ, att avsätta 250 miljoner kronor för sociala investeringar och detta projekt är en del i satsningen för att utveckla socialtjänstens insatser.

– Att utveckla socialtjänstens insatser, metoder och stöd är en långsiktig investering, i våra barn och unga, som på sikt sparar både mänskligt lidande och skattebetalarnas pengar, säger Jan Jönsson.

Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Skarpnäck och Skärholmens stadsdelsförvaltningar kommer nu att implementera modellen med ”Intensifierad utredning i hemmiljö” där 1 projektledare, 6 socialsekreterare och 6 familjebehandlare anställs. Projektet har en budget på 28,3 miljoner.

– Socialtjänsten ska vara där problemen finns. Därför har socialsekreterare flyttat in i skolan och på flera polisstationer. Nu ska socialtjänsten även hjälpa människor i deras hemmiljö, avslutar Jan Jönsson.