Se alla
Jan Jönsson

Fler omhändertagna barn ska klara skolan

Ny satsning för att stötta skolgången för placerade barn

Torsdag 17 mars 2022

Omhändertagna och placerade barns skolgång har alltför länge negligerats. Statens institutionsstyrelses (SiS) egna kartläggningar visar att betyg och skolresultat för barn som har placerats på institution ligger väsentligt lägre än för andra barn. Därför anställer Stockholms stad nu 10 skolsamordnare i 6 stadsdelar för att stötta placerade barns skolgång. Socialborgarrådet Jan Jönsson berättar mer om satsningen i Lokaltidningen Mitt i.

– Liberalerna har under den här mandatperioden jobbat hårt för att alla barn ska få en bra skolgång, eftersom vi vet att det är grunden för en bra framtid och det bästa skyddet mot ett kriminellt liv, säger Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholms stad.

Stockholms stad beslutade förra året, på Liberalernas initiativ, att avsätta 250 miljoner kronor för sociala investeringar och detta projekt är en del i satsningen för att utveckla socialtjänstens arbetsmetoder. För projektet satsas 28,2 miljoner kronor och 10 skolsamordnare anställs i stadsdelsförvaltningarna för Södermalm, Hägersten-Älvsjö, Skarpnäck, Farsta, Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista i Stockholms stad.

Flera satsningar har gjorts den här mandatperioden för att stärka skolgången för institutions- och familjeplacerade barn och ungdomar:

  • I år har stadsdelsnämnderna fått i uppdrag att säkerställa att alla barn som placeras genomgår en hälso- och tandundersökning samt att barnens skolgång och skolresultat följs upp.
  • Granskning av ägarstrukturerna för stadens familjehem. Staden har sagt upp avtalen med ett par HVB-aktörer för att förhindra att människor som sysslar med organiserad brottslighet agerar på välfärdsmarknaden.
  • Ny stödtelefon om skolfrågor för placerade barn. För att möta pedagogiska frågeställningar kring grundskolebarn och ungdomar i olika placeringsformer har en stödtelefon öppnats dit alla socialsekreterare i staden kan vända sig. Stödtelefonen kommer till en början att hålla öppet måndagar och onsdagar klockan 08.00–16.00.

Sedan flera år tillbaka finns en satsning på skolgången för barn i familjehem som heter Skolfam. Nya siffror från 2021 visar att satsningen har varit väldigt framgångsrik, där 20 av 21 elever som gått ut grundskolan har blivit behöriga till gymnasiet.

– Det är en fantastisk siffra med tanke på att det brukar gå väldigt dåligt i skolan för familjehemsplacerade barn. Nu tar vi steget vidare och gör en satsning så att också institutionsplacerade barn klarar skolan, säger Jan Jönsson.

Fakta

Skolsamordnarna kommer att:

  • Ha kontakt med barnets eller den unges tidigare skola när de omhändertas från föräldrarna, för att övergången till den nya skolan ska bli smidig.
  • Upprätta och följa upp barnets genomförandeplan med fokus på skolfrågorna. Ett stort fokus ska ligga på skolnärvaro och skolresultat.
  • Vara delaktig i framtagande av barnets vårdplan. Hålla kontakt med till exempel barn- och ungdomspsykiatrin eller öppenvården med anledning av ett eventuellt missbruk och liknande insatser.
  • Ansvara för att information från hälso- och sjukvården lämnas till såväl institutionen, som till sjukvården i den region där barnet eller den unge placeras men också till den nya skolan i den mån barnets eller den unges hälsa påverkar skolsituationen.
  • Kontinuerligt besöka barnet eller den unge under placeringstiden i skolan.