Se alla
Jan Jönsson

Fler av prostitutionens offer får hjälp

Fredag 11 februari 2022

För ett år sedan startade polisen och socialtjänsten ett samarbete för att tillsammans hitta och hjälpa fler människor som blir sexuellt utnyttjade i prostitution och människohandel samt lagföra de som köper sex och de som organiserar och möjliggör brottsligheten.

Resultaten har inte låtit vänta på sig. Under 2021 gjorde polisen och socialsekreterarna sammanlagt 117 arbetspass tillsammans – att jämföra med 20 pass året innan. Det nya samarbetet beskrivs idag i en artikel i Dagens Nyheter.

– Aldrig tidigare har vi hittat så många människor som blir utnyttjade i prostitution och människohandel. Jag är stolt över att vi har fått ett samarbete på plats som verkligen gör skillnad, säger Jan Jönsson, socialborgarråd Stockholms stad.

Samverkansavtalet som lanserades i april 2021 har lett till att arbetet med att söka upp barn, unga och kvinnor som befinner sig i prostitution har intensifierats. Till skillnad från tidigare – när arbetet ofta var personberoende – är det gemensamma arbetet idag kontinuerligt och en integrerad del i polisens och socialtjänstens verksamheter. En styrgrupp leder arbetet och utarbetar gemensamma aktivitetsplaner, lägesbilder och uppföljning.

– Vi kommer att fortsätta arbeta aktivt med att identifiera och lagföra både de som köper sex och de som organiserar och möjliggör brottsligheten. Vi ska ha en fortsatt hög ambitionsnivå och tillsammans med våra samverkanspartners hitta fler och effektiva metoder för att motverka denna brottslighet. Risken för att bli upptäckt om man ägnar sig åt denna brottslighet kommer att öka, säger Mattias Andersson, chef för polisområde Stockholm city.

En viktig del av samverkansavtalet är arbetet mot sugardejting som idag är den vanligaste inkörsporten till prostitution bland unga. Vi ser hur unga tjejer – ofta med psykisk ohälsa – luras in på sugardejtingsidor där de tror att de kan sälja sitt umgänge för en fika, en lunch eller middag. Men de dras in i ett ”förhållande” som leder till att de blir utsatta för sexuella övergrepp.

– Min förhoppning är att vi framöver ska kunna identifiera och komma i kontakt med ännu fler unga, vid deras tidiga kontakter med sexköpsvärlden, så att vi kan ge dem hjälp och stöd innan de hinner bli utsatta och i värsta fall traumatiserade, säger Jan Jönsson.