​I måndags presenterade partierna i januariavtalet bland annat extra satsningar på 750 miljoner till rättsväsendet varav 250 miljoner till Statens institutionsstyrelse, för att ge socialtjänsten bättre möjligheter att ingripa när barn och unga begår allvarliga brott.

– I Stockholm behöver staten möta våra preventiva satsningar i socialtjänsten med ett snabbare och starkare rättsväsendet för att vi ska lyckas minska inflödet av unga i kriminalitet, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

I tider när ungdomsrånen ökar har det varit viktigt för Liberalerna att driva på för mer resurser för att skydda barn och unga. Det har gett resultat i förhandlingarna mellan januaripartierna. Nu riskerar en tillfällig majoritet i Riksdagen att denna helt nödvändiga satsning inte blir av.

– Det är uppseendeväckande att vissa partier, som ständigt efterfrågar sakpolitiska åtgärder för att minska kriminaliteten, hindrar möjligheten att gå från ord till handling när det verkligen gäller, avslutar Jan Jönsson (L).

Fakta
SiS, Statens institutionsstyrelse är den statliga myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård.