I det förslag till riktlinjer för fristående förskolor som utbildningsnämnden behandlar idag 26/11 föreslås att staden tar bort alla mål om barngruppers storlek, förskollärartäthet och personaltäthet i de fristående förskolor som verkar i Stockholms stad. Det här betyder att staden signalerar att små barngrupper och ökande förskollärartäthet inte längre är prioriterat, menar Liberalerna.

drawing-428383_1280 (1)

Genom detta skickar den rödgrönrosa majoriteten en tydlig signal att barngruppernas storlek inte är viktig. Nu finns en risk för att grupperna börjar växa, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Och den föreslagna förändringen berör många stockholmare. Ungefär en tredjedel av de barn i Stockholm som går i förskola, går i en fristående verksamhet. Totalt handlar det om ungefär 20 000 barn.

Bristen på förskollärare är stor och flera förskolor och stadsdelar har larmat om högre barngrupper. Samtidigt har majoriteten gett kalla handen till de förslag Liberalerna fört fram om högre löner och karriärtjänster i förskolan för att locka fler förskollärare hit. Jag är orolig för att Stockholms stads ambition om hög kvalitet i förskolan nu avbryts, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.