Idag torsdag släpper SVT de första biljetterna till Eurovision Song Contest i Globen i maj 2016. Klart evenemanget ska vara tillgängligt för personer med funktionsnedsättning, tycker Liberalerna. En fråga som nu lyfts är möjligheten att kunna se finalen med sin ledsagare.

Låt personer med ledsagning få möjlighet att gå på dyrare evenemang, menar Liberalerna.
Låt personer med ledsagning få möjlighet att gå på dyrare evenemang, menar Liberalerna.

Liberalerna föreslår nu att personer med funktionsnedsättning ska ges rätten att spara ihop ledsagarmedel för att ha råd att göra dyrare aktiviteter – som att gå på Eurovisionfinalen tillsammans med sin ledsagare.

Individen måste få spara ihop medel för att gå på dyrare evenemang tillsammans med sin ledsagare. Om staden tar tag i detta nu kan ändringen hinna slå igenom så att man faktiskt har en chans att få biljett till Eurovisionfinalen, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Personer med insatser enligt LSS eller Socialtjänstlagen kan få rätt till ledsagning eller ledsagarservice. Insatsen syftar till att bryta isolering och öka möjligheten till aktiviteter utom hemmet.

I dagsläget ersätter Stockholms stad omkostnader i samband med ledsagning med upp till maximalt 300 kronor per tillfälle. Liberalerna tycker att beloppsgränsen ska höjas till 400 kronor, och att det ska bli lättare att spara ihop pengar för att ha råd med dyrare evenemang.

Eurovision Song Contest 2016 arrangeras i samarbete med Stockholms stad och avgörs i Globen tisdagen den 10 maj (semifinal 1), torsdagen den 12 maj (semifinal 2) och lördagen den 14 maj (final).