I onsdags fritogs två unga män, en 18-åring och en 19-åring, från Råby ungdomshem. De unga männen har sin hemvist i Stockholms stad och de hade placerats i Skåne efter att ha blivit dömda till sluten ungdomsvård för mord respektive mordförsök.

-Jag ser ytterst allvarligt på det som har inträffat. Samhället betalar 2,2 miljoner årligen för en plats på ett ungdomshem och det är viktigt att regeringen nu tar sitt ansvar och åtgärdar de säkerhetsbrister som finns, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

Det finns också ett behov av att se över hela SIS systemet, både vad gäller behandling och kompetensutveckling av personalen men också hur vi logistiskt placerar ungdomarna. Idag blandas ungdomar som via socialtjänsten har tvångsomhändertagits med ungdomar som av rättsväsendet har blivit dömda till sluten ungdomsvård.

-Vi behöver dels förbättra behandlingen på SIS-hemmen så att fler unga kan komma tillbaka till ett normalt liv och dels se till att hålla isär ungdomar som hamnat i bekymmer från gängkriminella mördare. De borde istället placeras i fängelse, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).