Se alla

Förslaget till ny socialtjänstlag är inte tillräckligt för att skydda utsatta barn

Onsdag 26 augusti 2020

Idag överlämnas utredningen ”Framtidens socialtjänst” till regeringen. Socialtjänstlagen är det yttersta skyddsnätet i samhället för den som är utsatt, såväl för barn som äldre. Den översyn av socialtjänstlagen som utredaren idag presenterar är därför mycket viktig. Socialborgarrådet Jan Jönsson menar att flera viktiga förslag saknas för att förebygga att barn och unga dras in i kriminalitet. Han utvecklar sin kritik i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

– Om regeringen menar allvar med att stoppa inflödet av unga till de kriminella gängen så måste de möjliggöra ett utökat förebyggande arbete, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

Mot bakgrund av den växande kriminaliteten bland unga så behöver socialtjänsten få ett tydligare rättsligt mandat att införa tvingande åtgärder när ett barn eller ungdom är på väg in på en destruktiv väg. Det finns en lucka mellan de frivilliga insatser som socialtjänsten kan erbjuda och tvångsomhändertagande, menar socialborgarrådet Jan Jönsson, där socialtjänsten måste få större möjligheter till tvingande åtgärder.

– Tyvärr har regeringen valt att inte ens ta med frågan om fler tvingande åtgärder i utredningens direktiv. Det är väldigt olyckligt, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

Andra brister i utredningen handlar om:

  • Skolan som skyddsfaktor
    Framgång i skolan är den viktigaste skyddsfaktorn mot kriminalitet och annan social problematik. Det visar aktuell forskning. Ändå nämns inte skolan i nuvarande socialtjänstlag överhuvudtaget. Det har lett till ett ensidigt fokus vid stödinsatser kring familj och fritid, men inte skolframgång. Utredningen har diskuterat, men tyvärr avfört frågan om att lyfta in skolperspektivet i sitt förslag.
  • Bättre uppföljning av socialtjänstens insatser
    Idag har socialtjänsten endast möjlighet att följa barn i två månader efter avslutad utredning. Utredningen kan sedan inte öppnas igen förrän ytterligare en orosanmälan tillkommit. Socialtjänstutredningen föreslår att uppföljning ska kunna förlängas till 6 månader, men det är inte tillräckligt. I familjer med våld och missbruksproblem, behöver det bli möjligt att följa upp hur det går för barnet i minst ett års tid.
  • Bättre stöd till unga brottsutsatta och vittnen
    Många unga brottsutsatta hotas till tystnad, i samband med eller efter brottet. Det är ett alarmerande problem som tycks öka. Rätten till skydd behöver bli ännu tydligare i socialtjänstlagen. Polisen måste kunna prioritera att skydda offer och vittnen, misstänkta måste kunna ges restriktioner och domstolarna måste utformas och arbeta för att skydda offer och vittnen mot hot och våld.
Foto: Johan Bergmark