Nu inleds genomlysningen av antisemitism i Stockholms skolor
Torsdag 14 oktober 2021
Polariseringen i samhället ökar och den judiska minoriteten i Sverige vittnar om att antisemitismen i Sverige växer. För att bygga upp mer kunskap samt tillsätta rätt åtgärder inleder Stockholms stad nu en utredning av hur antisemitismen tar sig uttryck i Stockholm. Forskare Kristin Wagrell vid Malmö universitet är utsedd att leda Stockholms arbete att genomlysa antisemitism i stadens skolor och förskolor.
Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) och miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) som ansvarar för stadens arbete med de nationella minoriteterna bjöd idag in till ett uppstartsmöte. Syftet med mötet var att inleda och förankra arbetet med studien tillsammans med representanter för den judiska minoriteten.
Mötesdeltagare:
Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd
Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd samt ansvarig för minoritetsfrågor
Charlotte Manderman, Judiska församlingen.
Mathan Ravid, Svenska kommittén mot antisemitism
Nina Tojzner, generalsekreterare Judiska ungdomsförbundet
Lizzie Scheja och Alex Freudenthal, Judisk kultur i Sverige
Adina Broström och Nadine Gerson Flam, Zikaron.
Petra Kahn Nord, nordisk representant för World Jewish Congress
Tjänstemän från Stockholms stads utbildningsförvaltning och stadsledningskontor
– Judar i Sverige och Stockholm vittnar om en växande antisemitism. Det som finns ute i samhället, det finns också i våra skolor och förskolor. Antisemitism får aldrig accepteras. Stockholm ska vara en öppen och tolerant stad och därför är det viktigt att vi nu går från ord till handling, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).
– Det är oacceptabelt att så många barn, vuxna och äldre med judisk bakgrund än idag fortsätter att bli utsatta för antisemitism och därmed begränsas i sina liv. Detta hat hör inte hemma i vår stad. Genom att undersöka hur antisemitismen tar sig uttryck i Stockholm får vi också verktyg för att kunna jobba mot antisemitismen på ett strukturerat sätt, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd och ansvarig för Stockholm stads arbete med de nationella minoriteterna.
Syftet med genomlysningen är att få en uppfattning om antisemitismens omfattning i skolmiljön, dess orsaker och hur den tar sig i uttryck. Genomlysningen ska också ge fördjupad kunskap om vilka ytterligare åtgärder som Stockholms stad behöver vidta.
Presskontakt:
För kontakt med skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist: Linn Friman, nr 076-122 98 75
För kontakt med miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr: Elisabeth Ekstrand, nr 076-122 96 02