am football 665 320
VM i amerikansk fotboll 2015 var tänkt att hållas i Stockholm, men det ställdes in.

Det kommunala bolaget SBR gav en halv miljon kronor till Svenska amerikansk fotboll-förbundet inför världsmästerskapet som skulle hållas i Stockholm. Men VM ställdes in och pengarna kunde inte redovisas korrekt. Nu har Liberalerna fått med sig SBR:s styrelse på att reglerna behöver skärpas.
Det var när världsmästerskapet 2015 i amerikansk fotboll skulle hållas på Tele2 Arena som Stockholms Business Region (SBR) gav 500 000 kronor i stöd till Svenska amerikansk fotbollsförening (SAFF). Sådant stöd kan ges till evenemang som anses främja Stockholms varumärke.

Men turneringen ställdes in, det efter att både SAFF och Internationella amerikanska fotbollsförbundet (IFAF) meddelat att det inte fanns förutsättningar att arrangera VM-turneringen. Då hade 480 000 kronor av de 500 000 man fått i skattemedel redan hunnit användas, menade SAFF. Men vad som egentligen kostat framgår inte när SAFF redovisat en lista på vad PR-bolaget använt pengarna till.

Under hösten har Liberalerna i Stockholms stad tid tre tillfällen krävt en djupare granskning av SAFF-affären. Birgitta Rydell och Martin Ängeby representerar partiet i SBR:s styrelse. De har krävt att SBR skulle återkräva hela beloppet från SAFF, samt ta fram tydligare riktlinjer om vad som gäller vid evenemangstöd. Och så blev också beslutet på SBR:s styrelsesammanträde i tisdags.

– Det går inte att nöja sig med att 480 000 kronor har försvunnit, utan vi anser självklart att bolaget måste försöka få tillbaka hela beloppet. Man behöver gå till botten med vad som har hänt här, sa Martin Ängeby (L) i en kommentar till SVT efter mötet.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) uppgav på fullmäktige­s möte i måndags att det rörde sig om en enskild person som förskingrat pengarna.

– Varje skattekrona är viktig. Kommunen måste följa upp att skattebetalarnas pengar används på ett korrekt sätt, både i de egna verksamheterna och när pengar ges i stöd. Det är förvånande att staden varit så saktfärdig med att följa upp den här affären, men vi är glada att nu ha fått dem att gå på vår linje, sa Birgitta Rydell (L) till Stockholmsbloggen.

Läs mer hos Stockholmdirekt: VM-pengarna försvann – nu vill Stockholm ha tillbaka halv miljon

Läs mer hos DN: En halv miljon förskingrades