En offensiv socialtjänst är nyckeln i det förebyggande arbetet mot unga kriminella
Fredag 7 februari 2020
Antalet polisanmälda brott utförda av barn upp till 14 år har ökat med 35 procent mellan 2016 och 2019. Det är en mycket oroande utveckling. Mer behöver göras för att i ett tidigt skede förhindra att barn och unga slår in på en kriminell livsbana.
Socialtjänsten har en avgörande roll för att förebygga ungdomskriminalitet. Det är därför hög tid att utveckla och uppvärdera socialtjänstens arbete. Stockholm stad inför nu helt nya riktlinjer för socialtjänstens handläggning av barn- och ungdomsärenden, skriver socialborgarrådet Jan Jönsson (L) på SVD Debatt.
– Många straffskärpningar som nu genomförs berör inte de väldigt unga som begår grova brott. Regeringen behöver öka takten så att socialtjänsten får fler verktyg för att hindra barn och unga från att hamna i kriminalitet. Men socialtjänsten måste också börja använda alla de verktyg som finns i dagens lagstiftning.
Förslagen i korthet:
- Lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare, LUL § 31 lyfts in i riktlinjerna för att fler polisutredningar ska begäras när ej straffmyndiga begått brott.
- Mellantvång enligt LVU § 22 ska nu alltid övervägas vid destruktivt beteende, där den unge inte förstår konsekvenserna av sitt beteende. Denna lagstiftning har aldrig tillämpats i Stockholm tidigare.
- Det slås även fast att LVU i hemmet inte ska tillämpas annat än restriktivt vid utslussning från institution.
- Socialtjänstens medansvar för ungas skolgång och rätten till utbildning enligt barnkonventionen, har lyfts in för första gången någonsin i riktlinjerna. Socialtjänsten ska aktivt vidta åtgärder för att stabilisera ett barns skolgång.
- Stadsdelsnämnderna ska ta fram rutiner för att så ofta som möjligt efterfråga medgivande om att bryta sekretessen så att socialtjänst, skola och polis kan samarbeta kring den unge.
- Hedersrelaterat förtryck och våld har fått ett särskilt avsnitt, med förtydligande om att omhändertagande eller placering alltid måste övervägas i dessa fall och att informationen till vårdnadshavarna kan begränsas samt med hänvisning till att råd kan ges av Origo och skydd av Kruton.