Se alla

​Samarbete för att stoppa knark på krogen

Tisdag 2 juli 2019

Skjutningar och dödligt våld är nära förknippat med den droghandel som sker i Stockholms stad. Staden, polisen och krogbranschen förstärker därför samarbetet för att bekämpa droger och droghandel i nattlivet.

I helgen sköts två unga människor ihjäl i Stockholms län. Antalet skjutningar och dödsskjutningar har eskalerat de senaste åren, och allt fler anhöriga förlorar syskon och barn. Den grönblå majoriteten prioriterar att få bukt med problematiken genom satsningar på förebyggande insatser som allvarssamtal och insatser för att fånga upp individer i riskzonen tidigt, redan i småbarnsåldern.

Våldet och skjutningarna är nära förknippat med droger och droghandel. Därför har Stockholms stad nu etablerat ett samarbete med polisens och Stockholms krogbransch. Under hösten presenterar vi, tillsammans med det svenska forskningsinstitutet STAD, en ny utbildningsinsats som ska ge krogpersonal, restauranginspektörer och poliser bättre verktyg för att identifiera drogmissbruk bland gästerna i nattlivet och veta hur de då ska agera. Socialförvaltningens tillståndsenhet, polisen och andra aktörer kommer att intensifiera sitt samarbete för att bekämpa den organiserade brottslighet som finns i krogvärlden.

I en debattartikel i Aftonbladet presenterar socialborgarrådet detta initiativ.

– Utsatta stadsdelar får ofta bära skulden och de förödande konsekvenserna av skjutningar och det dödliga våldet. Men krogbranschen vittnar om att stora delar av droghandeln sker i Stockholms nattliv, i centrala Stockholm. Om vi ska göra skillnad på riktigt måste vi ta tag i problematiken även där, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad.

– Så länge det finns stockholmare som köper droger så kommer våldet med all sannolikhet att fortsätta. Därför är dessa utbildningsinsatser avgörande, avslutar Jan Jönsson (L).

Fakta om undersökningen

Forskningsinstitutet STAD, som är ett samarbete mellan Region Stockholm och Karolinska institutet har undersökt hur utbrett droganvändningen är bland svenska klubbesökare. Sex av tio nattklubbsbesökare som besvarat enkäten har använt narkotika under det senaste året. Hälften av klubbesökarna har använt cannabis, 37 procent ecstasy, 28 procent kokain och 23 procent amfetamin under det senaste året.

Mer information om undersökningen finns i det bifogade faktabladet från STAD.

Kontaktpersson STAD: Johanna Gripenberg, chef och forskare på STAD, 070-484 88 64, johanna.gripenberg@sll.se