Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) välkomnar att regeringen nu signalerar en vilja att prioritera narkotikafrågan högre som även bekräftar Stockholms stads bild av hur narkotikahandel och gängkriminalitet hänger ihop. Den grönblå majoriteten i Stockholms stad har identifierat att skärpta åtgärder krävs för att motverka narkotika och narkotikahandel, inte minst i nattlivet.

I en debattartikel i Aftonbladet presenterade socialborgarrådet Jönsson i somras att staden inlett ett förstärkt samarbete med polisen och krogbranschen samt en utbildningssatsning tillsammans med forskningsinstitutet STAD som ska ge krogpersonal, restauranginspektörer och poliser bättre verktyg att identifiera drogmissbruk bland gästerna i nattlivet och veta hur de då ska agera.

– Så länge det finns stockholmare som finansierar de grovt kriminella gängen genom droghandel, kommer våldet med all sannolikhet att fortsätta, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm.

– Stockholms stad har en väldigt bra dialog med polisen och krogbranschen kring hur narkotikahandeln kan minska. Vi hoppas att regeringen nu också ger polisen de resurser som krävs för att kunna kraftsamla mot knarkhandeln så att vi tillsammans kan vända den våldsamma utvecklingen i utsatta områden. Utöver att prioritera resurser till polisen behöver regeringen även rikta fokus mot de anhöriga och de lokalsamhällen som drabbas vid dödsskjutningar, avslutar Jan Jönsson (L).