Socialtjänsten måste mäta resultat – inte mängden papper
Torsdag 27 maj 2021
– Socialstyrelsen måste i större utsträckning mäta hur det går för de personer som får stöd av socialtjänsten, istället för att bara mäta om kommunerna har rutiner och planer för att stötta socialt utsatta personer. Den statistik som samlas in behöver ge information och slutsatser som leder till att vi får veta om det blir någon effekt av de insatser vi gör. Nu vet vi inte hur det går för de som får socialtjänstens insatser, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L) i en kommentar till Riksrevisionens rapport om statistiken från kommunernas socialtjänster som Socialstyrelsen sammanställer varje år.
Rapporten som Riksrevisionen presenterar idag visar att den statistik och de indikatorer som Socialstyrelsen använder för att följa upp kvaliteten i kommunernas sociala verksamheter, i väldigt liten utsträckning används till att förbättra verksamheterna för t.ex. placerade barn, personer med funktionsnedsättning, människor i hemlöshet mm. Rapporten visar också att regeringen inte använder informationen för att utveckla lagstiftningen och ge kommunerna bättre förutsättningar att stödja socialt utsatta personer till att bättre liv.
– Socialtjänstens uppdrag är att stötta individer så att de kan få ett självständigt liv. För att åstadkomma det behöver socialtjänstens insatser i större utsträckning bygga på forskning och evidensbaserade metoder. Därför behöver regeringen skjuta till mer resurser till forskning på socialtjänstområdet.
– Ett till stora delar borttappat område i den nationella statistiken är hur det går i skolan för barn och unga som får stöd av socialtjänsten. I Stockholms stad vill vi börja följa upp skolresultaten för omhändertagna barn och ungdomar som får socialtjänstens insatser. Det är ett exempel på en viktig indikator som är avgörande för dessa barns framtid, säger Jan Jönsson.