Se alla

Rekrytering till kriminella gäng stoppas genom att alla barn klarar skolan

Måndag 31 maj 2021

Regeringen och rikspolischefen samlade för en tid sedan kommuner med socialt utsatta bostadsområden till möte, för att diskutera hur rekryteringen av barn och unga till de kriminella gängen ska stoppas. Regeringen och rikspolischefen tog då upp vikten av de förebyggande insatserna. Därför satsar regeringen nu 250 Mkr per år de närmaste tre åren så att kommunerna kan utveckla det förebyggande arbetet, varav Stockholms stad får 33 Mkr. Utöver det satsar Stockholms stad ytterligare 250 Mkr den närmaste femårsperioden på att utveckla sociala insatser inom stadens förvaltningar bland annat med fokus på att barnen ska klara skolan. Att utveckla samarbetet mellan socialtjänsten, skolan och polisen är centralt i stadens satsning på sociala investeringar.

– Jag har arbetat som rektor i många år i socialt utsatta skolor i Stockholm. Jag är helt övertygad om – och jag har dialog med poliser och forskare som håller med mig – att om vi kan stärka barns läskunskap kommer det att gå bättre för dem i skolan och då kommer det att gå bättre för dem i livet. Lyckas vi med det kan vi undvika insatser för dessa barn och unga när de har blivit äldre. Socialtjänsten behöver ges ett tydligare fokus på att stötta skolframgång, säger Jan Jönsson (L).

Ett exempel på ett långsiktigt förebyggande projekt som ska stärka barnens skolresultat är läsprojekt utanför skoltid, så att barnen får lära sig att uppskatta läsning. I ett samarbete mellan socialförvaltningen, kulturförvaltningen, stadsdelsförvaltningen och tre grundskolor i projektet Läslust Rinkeby har ”läsledare” sedan hösten 2018 stöttat barn mellan 8-12 år för att förbättra deras läsförståelse som SvD skrev om i helgen. Det har lett till att barnen blivit mer positiva till – och presterat bättre i – skolan förutom att de har fått bättre läsförmåga.

Socialborgarråd Jan Jönsson (L)