I natt genomfördes två attacker där brinnande bildäck placerades vid medborgarkontoret i Tensta följt av Tensta stadsdelsförvaltning. En förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts. Lotta Edholm (L) kommenterar.

–  Det här handlar om ynkliga ligister och ingenting annat. Det är krafter som har som mål att sätta skräck i lokalbefolkningen. Vi har varnat för att kriminella mörkerkrafter vill störa offentliga funktioner som stadsdelsförvaltningar och medborgarservice i särskilt utsatta områden i Stockholm. När polisen flyttar fram sina positioner ser vi den här typen av motreaktioner. Därför finns det bara en väg framåt och det är att stärka polisen så att medborgarnas frihet och säkerhet kan tryggas, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

–  De boende i Tensta förtjänar att få den frihet och trygghet som de har rätt till. Rättsstaten måste stärkas så att kriminella kan tryckas tillbaka och de boendes frihet och trygghet kan värnas, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Liberalernas trygghetspolitik i korthet:

  • Liberalerna vill se fler poliser till Stockholm.
  • Liberalerna vill att staden tillsätter 200 centralt upphandlade trygghetsvakter som ska arbeta i områden där otryggheten är som störst.
  • Liberalerna går till val på en trygghetsmiljard över tio år, med långsiktiga upprustningar och ombyggnationer av otrygga bostadsområden.

Stadens trygghetsmätning 2017 visar att 31 procent av de boende i Rinkeby-Kista, och 39 procent i närliggande Spånga-Tensta, ofta (en gång i månaden eller oftare) känner oro för att utsättas för brott. Snittet i Stockholm är nu 21 procent. Otryggheten har ökat jämfört med tidigare mätning (2014).