Se alla

L-förslag: Låt stockholmarnas minnen synas i stan

Onsdag 11 april 2018

Lotta Edholm, Liberalerna, Stockholms Stadshus Februari 2017
© Lena Larsson

Låt stockholmarna själva välja ut de platser som betyder något för dem – och sätt upp dessa minnen i gatumiljön. Det föreslår Liberalernas Rasmus Jonlund och Patrik Silverudd i en motion till kommunfullmäktige. Till skillnad från Det litterära Stockholm, där författares skildringar av staden står i fokus, vill Liberalerna i detta förslag ge utrymme till vanliga stockholmare. En jury väljer bland de inskickade bidragen och ser till att minnena sätts upp på skyltar eller präglade gatstenar runt om i staden. Arbetsnamn för projektet är ”Älskade gata”.

–  Vi vill ge utrymme för stockholmarna att skilda sin vardag och dela med sig av livsavgörande händelser i vår stad på ett nytt sätt – på platsen där det hände. Det skapar samhörighet, och intresse för den stad vi delar, bland såväl mångåriga som nyare stockholmare och besökare, säger Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden och en av förslagsställarna.

–  Stockholmarna älskar sin stad. Oavsett om man är född och uppvuxen här eller inflyttad har de flesta en plats som hjärtat klappar lite extra för. Där man känner sig glad, minns en kärlek eller känner sig berörd. Det här är ett enkelt sätt att dela med sig till andra, säger Patrik Silverudd (L), gruppledare i trafiknämnden och en av förslagsställarna.

Fakta:

Förslaget – ”Älskade gata – folklivshistoria med stockholmares minnen”:

  • Låt stockholmarnas egna historier pryda staden i form av särskilda präglade gatstenar eller små skyltar, beroende på vad som passar på platsen. Till skillnad från Det litterära Stockholm, där författares stockholmsskildringar står i fokus, ges utrymmet till vanliga stockholmares minnen och berättelser.
  • Stockholmarna bjudas in att bidra med sina berättelser som till exempel: ”Här träffade jag min fru”, ”På den här gatan lärde jag mig att cykla”, ”Här såg jag den första snön i Sverige”.
  • Ett urval görs sedan av en jury betrodda personer och ett antal skyltar/gatstenar sätts upp runt om i de olika stadsdelarna med stockholmarnas motiveringar.
  • Platserna kan samlas i en karta, och även digitalt där flera av de inkomna berättelserna än vad som väljs ut för att sättas upp kan finnas med.
  • Digitalt kan folklivsutställningen kopplas till längre och fler beskrivningar, förslagsvis länkade genom QR-koder.
  • Utställningens inslag kan bytas ut och därmed bli ett fortlöpande folklivshistoriskt projekt i stadens gaturum.

Förslaget läggs i Stockholms kommunfullmäktige.