Se alla

Jönsson (L): Intolerans och populism är farligare än dragqueens

Tisdag 13 juni 2023

Både i Sverige och internationellt vill auktoritära krafter ta kontroll över kulturen och begränsa människors frihet. En del av detta är den allt hårdare kritiken mot dragqueens som läser sagor på bibliotek. För att stå upp för rätten att uttrycka sig fritt och utan förtryck publicerar Liberalerna i Stockholms stad en film på Facebook där Jan Jönsson (L), borgarråd i Stockholms stad, får testa på att vara en sagoläsande dragqueen för en stund.

– Det här är en konstform som återkommande demoniseras. Jag vill visa att dragqueens är helt ofarlig för både vuxna och barn, däremot har intolerans och populism krossat många individers drömmar genom historien, säger Jan Jönsson (L).

Tidningen QX har följt med när Jönsson (L) tar hjälp av den professionella dragqueenartisten Adam ”Admira Thunderpussy” Risberg, vinnare av Drag Race Sverige, för att förvandlas från oppositionsborgarråd och tidigare socialborgarråd, till en glammig dragqueen i högklackat. I intervjun får Jönsson möjlighet att förklara syftet med filmen.

– Det går väldigt fort nu och fler delstater kommer säkert följa det förbud som klubbats i Montana. Även i Europa går flera länder i en HBTQ+fientlig riktning, så det är inte läge att vara tyst och tro att det kommer blåsa bort. Vi kommer att få se friheter som vi kämpat för i årtionden tas bort, och då gäller det att alla, oavsett läggning, står emot, säger Jan Jönsson (L) till QX.

– Förbudet motiveras med att dragqueens skulle vara skadligt för barn. Det här är allt annat än sant. Det egentliga syftet är snarare att misstänkliggöra hbtq-personer, säger Jan Jönsson (L).

I Stockholm har ”Bland drakar och dragqueens” dragit storpublik på stadsbiblioteket och vunnit flera priser, bland annat som Folkbildare 2022. Det är tydligt att evenemanget har varit uppskattat av både barn och föräldrar. Den stora förloraren när den här typen av evenemang stoppas är barnen, som missar en chans att skratta och upptäcka nya världar.

Liberalerna i Stockholms stad anser att det är viktigt att alla demokratiska partier fortsätter att markera mot auktoritära utspel, oavsett vilket håll de kommer ifrån. Genom att försvara dragqueens försvarar vi alla kulturutövares rätt att uttrycka sig, utan att riskera trakasserier, hot eller förbud. Att stå upp för individens frihet är en självklarhet för liberaler när populisterna är som mest högljudda. Det är av bland annat den anledningen som Liberalerna i Stockholms stad inte haft, och kommer inte att ha, något samarbete med Sverigedemokraterna i staden.

Hela filmen går att se här.