Se alla

Edholm (L): Socialtjänsten får inte normalisera brott

Fredag 9 februari 2018

Lotta Edholm, Liberalerna, Stockholms Stadshus Februari 2017
© Lena Larsson

Stockholms stads granskning av socialtjänstens insatser för unga med allvarligt missbruk, kriminalitet eller annat normbrytande beteende visar på stora skillnader över staden. I ytterstadsdelarna skedde omhändertaganden enligt LVU betydligt senare än i innerstaden, trots att flera granskade ärenden rörde ungdomar som var djupt indragna i gängkriminalitet, bar skyddsdräkt och använde vapen. Enligt rapporten finns risk för att allvarliga beteendeproblem i ytterstaden ”i högre grad normaliseras” och att handläggningen därmed har ”en högre toleransnivå” än vad gäller för unga i innerstaden.

–  Det här är ytterst allvarligt och visar risken för att allvarlig kriminalitet eller missbruk ”accepteras” av samhället när det handlar om unga i Stockholms ytterstad. Det är raka motsatsen till vad som behövs, nämligen tidigare insatser men också ingripande insatser från socialtjänstens sida när det krävs för att hjälpa den unge och skydda andra ungdomar från att dras med i missbruk eller kriminalitet, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

–  I Tensta och Rinkeby uppger uppemot 40 procent av de boende att de är rädda för att de själva eller någon i deras närhet ska utsättas för brott. Deras otrygghet och brottsutsatthet ökar om stadens socialtjänst själva börjar normalisera utanförskap. Vi vet att det är helt avgörande att ungdomar som hamnar snett fångas upp tidigt. Socialtjänsterna behöver fler verktyg för att fånga upp barn och unga på väg in i kriminalitet tidigare och de måste agera tidigt, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Fakta:

I rapporten (hittas även via denna länk) står bland annat att (vår fetning):

”Vid framför allt Rinkeby-Kista erbjöds ungdomarna vård i öppna former under längre tid.

Stadsdelsförvaltningarna i ytterstaden hanterar avsevärt större volymer av allvarliga beteendeproblem hos ungdomar än vad stadsdelsförvaltningarna i innerstaden gör. En möjlig tolkning utifrån detta är att ungdomars allvarliga beteendeproblem i högre grad normaliseras och att handläggningen i stadsdelsförvaltningarna i ytterstaden därmed har en högre toleransnivå jämfört med handläggningen vid stadsdelsförvaltningarna i innerstaden.”

(…)

Samtidigt rörde flera ärenden, vid framför allt Rinkeby-Kista, ungdomar som var djupt indragna i gängkriminalitet, bar skyddsväst och använde vapen. Ungdomarna uppfyllde många riskfaktorer för fortsatt antisocialt beteende och hade få skyddande faktorer. De hade utvecklat antisociala värderingar, begick upprepade våldsbrott och rån. I materialet ingick ungdomar som hade blivit skottskadade och ungdomar vars vänner avlidit till följd av skjutningar. Anmälningar fortsatte att inkomma och ungdomarna visade bristande följsamhet i insatserna från socialtjänsten. Flera HVB-placeringar och jourhemsplaceringar havererade på grund av den unges omfattande svårigheter. I sådana ärenden var det svårt att förstå att ungdomen inte placerades på låst institution i ett tidigare skede. Det är enligt lagstiftningen socialtjänstens ansvar att ingripa till ungdomars skydd när det föreligger så allvarliga missförhållanden.”

Liberalernas förslag:

  • Utökade möjligheter för socialtjänsten att vidta s.k. ”mellantvång”, mindre ingripande tvingande åtgärder än omhändertagande enligt LVU
  • Starkare samarbete mellan socialtjänst och skola för att snabbare hitta unga i riskzon för att dras in i kriminalitet
  • Utbyggd Skolakut för elever som på grund av till exempel kriminalitet inte kan vara kvar på sin vanliga skola utan risk för att dra med övriga elever i destruktivt beteende
  • Fler och bättre anpassade SiS-hem (Statens Institutionsstyrelse)
  • I Liberalernas budgetförslag för 2018 fördubblas medlen till de sociala insatsgrupper som arbetar med unga som vill lämna en kriminell miljö
  • I Liberalernas budget avsätts särskilda medel för extra lönesatsningar för socialsekreterare