Se alla

Edholm (L): Säg nej till vinstförbudet

Tisdag 20 mars 2018

Lotta Edholm, Liberalerna, Stockholms Stadshus Februari 2017
© Lena Larsson

Lotta Edholm (L) kommenterar beskedet från regeringen idag om att lägga fram en proposition om vinstbegränsning, i praktiken vinststopp, i skola och omsorg:

–  Det här visar hur totalt världsfrånvänd regeringen är, när de spelar kula med människors vardag. Stockholm är en av de kommuner i landet där flest har möjlighet att välja. Nästan varannan gymnasieelev, och var fjärde grundskoleelev, går i en fristående skola i Stockholm. Dessa skolor behövs och gör skillnad. Nu är det upp till riksdagen att slå fast att vi fortsatt ska ha valfrihet i Sverige, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

–  Det regeringen föreslår är i praktiken ett vinstförbud i stora delar av välfärden. Det skulle i ett slag dra undan mattan för hundratals välfärdsaktörer som tiotusentals stockholmare har valt och uppskattar, istället för att styra mot god kvalitet. Regeringens besked idag är populistiskt och oansvarigt, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Fakta:

  • Med anledning av att det föreslagna vinsttaket sätts i relation till välfärdsbolagens mycket låga bokförda operativa kapital blir accepterad rörelsemarginal så låg att förslaget i praktiken kan betraktas som ett vinstförbud, enligt en utredning av PWC.
  • Välfärdsbolagens möjlighet att bedriva sin verksamhet blir därför påtagligt begränsade om förslaget blir verklighet. Det faktum att bolagen kommer att ha små möjligheter att bygga upp ekonomiska buffertar innebär att verksamheterna blir mycket sårbara för ekonomiska störningar.
  • Välfärdsutredningen har, bland annat på grund av detta, kritiserats av flertalet remissinstanser, exempelvis Konkurrensverket, Riksrevisionen, IFAU, Advokatsamfundet och Kammarrätten i Stockholm. Men även av de experter som antingen arbetat i utredningen eller som citeras av densamma, som menar att Ilmar Reepalu har missförstått dem eller använt sig av deras forskning på ett felaktigt sätt.

Antal barn och elever i Stockholm (2017):

I Stockholms stad idag går drygt 20000 barn (36 procent) i fristående förskolor.

22000 grundskoleelever (25 procent) går i fristående skolor.

11 000 gymnasieelever (43 procent) går på ett fristående gymnasium.

Källa: Skolverket samt Stockholms stads utbildningsförvaltning