Edholm (L): Passivt ledarskap förvärrar otryggheten i Stockholm
Måndag 25 september 2017
Enligt Stockholms stads senaste trygghetsundersökning ökar den upplevda otryggheten i Stockholm, rapporterar DN. Liberalerna menar att den socialdemokratiskt ledda majoritetens passivitet gällande de senaste årens accelererande gängkriminalitet i delar av staden är en bidragande orsak.
– Allt fler, främst unga, i Stockholm har både förmåga och vilja att begå våldsbrott. Polisen är också tydlig med att den organiserade brottsligheten har stärkt sitt grepp i delar av Stockholm, och att rättssamhället är utmanat i de så kallade särskilt utsatta områdena i staden. Det är mycket allvarligt och kräver ledarskap av en helt annan typ än den vi ser från (S). De förhåller sig helt passiva när människors frihet och trygghet sätts på undantag i vår stad, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.
– Att känna sig trygg där man bor är en grundläggande frihet. Både kommunerna och staten måste bestämma sig för att människors förutsättningar att känna framtidstro i hela samhället är en av Sveriges viktigaste frågor under lång tid framöver, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.
Fakta:
- Stockholms stads trygghetsundersökning 2017 visar att:
- Var tionde invånare känner sig mycket otrygg eller avstår från att gå ut sena kvällar i sitt bostadsområde. På Järvafältet gäller det var fjärde och i Skärholmen var femte person.
- Var femte stockholmare är orolig för att någon närstående ska drabbas av brott. I Spånga-Tensta är 36 procent oroliga för det.
- Oron för att bli våldtagen har ökat från 8 till 12 procent jämfört med förra mätningen (2014).
- Oro för att råka ut för våld eller överfall i den offentliga miljön har ökat från 12 till 17 procent mellan mätningarna. På Järvafältet gäller det var tredje.
- Oro för rån har ökat från 15 till 20 procent. I Rinkeby-Kista är 39 procent rädda för att bli rånade, i Spånga-Tensta 36 procent.
- I Stockholm sammantaget känner sig sju procent otrygga eller mycket otrygga i sitt bostadsområde. I Rinkeby-Kista är andelen 26 och i Spånga-Tensta 23 procent.
Källa: DN och Stockholms stads trygghetsmätning 2017
Liberalernas trygghetsförslag (urval)
- Det behövs minst 500 ytterligare poliser till Stockholm, som ska arbeta i områden där otryggheten och brottsutsattheten är högst.
- Om regeringen inte tar sitt ansvar så bör staden rikta ett erbjudande om att tillfälligt medfinansiera dessa tjänster, för att kunna garantera stockholmarnas frihet och trygghet.
- Staden bör rekrytera minst 200 kommunala trygghetsvakter, med ordningsvakts förordnande, som kan avlasta polisen och arbeta trygghetsskapande.
- Staden bör tillsammans med polisen, fastighetsägare, företagarorganisationer och föreningslivet ta fram en handlingsplan för akuta insatser i områden där brottsutsattheten är högre.
- Ett stadsövergripande program mot nyrekrytering till kriminalitet bör tas fram så att staden kan arbeta samlat för att hindra unga att dras in i kriminella miljöer.
- Satsningar på socialsekreterares och lärares arbetsmiljö och löner behövs för att få fler att stanna i yrket och kunna göra skillnad där de behövs.