Nya socialtjänstlagen ger inte utsatta barn det stöd de har rätt till
Måndag 1 februari 2021
– Idag går remisstiden ut för utredningen ”Hållbar socialtjänst – en ny socialtjänstlag”. Som socialborgarråd i Stockholms stad och ansvarig för landets största socialtjänst, ser jag en lång rad brister i utredningens förslag som socialminister Lena Hallengren (S) behöver åtgärda innan hon presenterar en proposition för riksdagen. Bland annat har inte frågor om samverkan, sekretess, tvångsinsatser för ungdomar som begår brott, stöd till brottsutsatta eller åtgärder mot välfärdsbrott tagits med, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm stad.
– Det finns en bred enighet i samhället om hur viktigt det är med tidiga insatser samt samarbete mellan olika myndigheter, för att stötta barn som far illa i hemmet eller som är på väg in i kriminalitet eller missbruk. För att den nya lagen ska ge socialtjänsten bättre förutsättningar behöver socialminister Lena Hallengren (S) komplettera propositionen med följande åtgärder:
Lagen måste innehålla en tydlig förväntan på socialtjänsten att stötta barnens skolgång. En lyckad skolgång är den skyddsfaktor som spelar störst roll för att barn och unga ska få en bra framtid utan kriminalitet eller social problematik. Den nya lagen måste ge socialtjänsten ett tydligt uppdrag att bidra till att skolan kan genomföra sitt lärande uppdrag och särskilt stötta omhändertagna barns skolgång.
Socialtjänsten måste få möjlighet till längre uppföljning i barnärenden. Idag
kan socialtjänsten endast följa upp barn i två månader efter att en barnavårdsutredning avslutats. I utredningen föreslås att denna tid förlängs till sex månader. Jag anser att socialtjänsten måste få möjlighet att följa upp barnens situation och välmående under minst ett år. Risken är annars betydande att barn som utsatts för våld fortsätter att leva i misär utan insyn och hjälp.
Unga som har utsatts för brott samt vittnen måste få bättre skydd. Många unga brottsutsatta hotas till tystnad, i samband med eller efter brottet. Rätten till skydd behöver bli mycket tydligare i den nya socialtjänstlagen.
– Utredningen fick aldrig uppdraget att titta på tvångslagstiftningen för unga, LVU. Socialtjänsten måste få bättre möjligheter att sätta in tidiga insatser mot föräldrars eller ungdomars vilja, innan ett omhändertagande med tvång blir nödvändigt. Att regeringen har låtit färdiga förslag ligga utan åtgärd i sex år tycker jag är helt obegripligt.
– Alla barn har rätt till en bra och trygg uppväxt. Socialministern måste nu lägga fram ett förslag till ny socialtjänstlag som utgår från barnets bästa. Samarbete mellan socialtjänst, skola och polis, fokus på en lyckad skolgång samt tidiga insatser är helt avgörande, avslutar Jan Jönsson (L).
____________________
Fakta:
Jan Jönsson har – innan han blev socialborgarråd – arbetat som speciallärare i svenska- och matematik på högstadiet och varit rektor på flera högstadieskolor med socialt utsatta ungdomar. Många av ungdomarna på skolorna han har arbetat på fick, trots ibland svåra uppväxtvillkor, ordning på sina liv och håller fortfarande kontakt med honom.