Se alla

Omringa ryska ambassaden med budskap om Ukrainas frihet

Torsdag 24 augusti 2023

I dag den 24 augusti firar Ukraina sin självständighetsdag, samtidigt har det gått över ett år sedan Ryssland inledde sin grymma invasion av Ukraina. Nu föreslår Liberalerna i Stockholms stad att Stockholm ska visa solidaritet med Ukraina genom att byta namn på gatorna och parken omkring den ryska ambassaden med budskap om frihet för Ukraina.

– När den ryska ambassaden tar emot post, varor och besökare vill vi att de ständigt ska mötas av budskap om Ukrainas frihet. Det ska inte vara möjligt för dem att blunda för sina krigsbrott, säger Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Liberalerna i Stockholms stad kommer därför lägga en motion om att staden ändrar namn på den del av Gjörwellsgatan utanför ryska ambassaden till Fria Ukrainas Gata, de icke-namngivna promenadvägarna som går runt ambassaden till Fria Ukrainas promenad och parken sydöst om ryska ambassaden till Fria Ukrainas Park.

– De nya namnen på gatorna och parken blir även minnesmärken. Det ukrainska folkets kamp för frihet får inte gå i glömska. När framtida generationer av stockholmare går längs Fria Ukrainas promenad eller genom Fria Ukrainas Park kommer de bli påminda om att Ukrainas sak även är vår sak, säger Björn Ljung (L), gruppledare i Stadsbyggnadsnämnden.

Stockholm måste fortsätta visa sitt stöd. Liberalerna i Stockholms stad kämpade tidigare för att majoriteten skulle införa rätten till SFI för de ukrainare, men det skulle dröja alldeles för länge innan det blev verklighet. Nu har det rödgröna styret en ny chans att stötta både Ukraina och de ukrainare som är bosatta i Stockholm.

Jan Jönsson (L) och Björn Ljung (L) medverkade även i SVT Stockholm för att berätta mer om Liberalerna i Stockholms stads förslag. Inslaget går att se här.