Se alla
Jan Jönsson Socialborgarråd i Stockholms stad

Jan Jönsson

Gruppledare och socialborgarråd

Kontaktuppgifter

Min dröm som ung var att bli flygledare och mitt intresse för flyget är fortfarande stort. Men i stället för att bli flygledare valde jag tillslut att bli lärare i grundskolan, och senare rektor i Botkyrka. Det är ett yrkesval som har gett mitt liv mycket mening. Jag har i hela mitt vuxna liv arbetat med unga som på olika sätt behöver samhällets stöd. Jag har alltid sökt mig till de stora utmaningarna och skolorna i de utsatta områdena. I mina olika roller har jag ofta förtvivlats över när samhällets stöd brister. Jag drivs av viljan att förändra och förbättra. När den grönblåa majoriteten tog makten i Stockholm stad år 2018 utsågs jag till socialborgarråd.

Jag vill öka friheten för de invånare vars frihet idag är hotad eller begränsad. Och jag kommer att anta, som ett av mina prioriterade områden utöver socialrotelns ansvarsområden, att noga bevaka och hårt bekämpa nationalism, nazism och extremism, därför att dessa politiska krafter utgör idag de främsta motståndarna till allt vad vi liberaler står för.

Jag är sedan 2018 socialborgarråd och gruppledare för Liberalerna i Stockholm, där jag ansvarar för Sveriges största socialtjänst. Nu kandiderar jag för ytterligare en mandatperiod, eftersom jag vill få stopp på gängens våld och förhindra att barn dras in i kriminalitet eller utsätts för övergrepp.

Under min tid som socialborgarråd, och även tidigare som rektor, har jag arbetat för att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet och för att förebygga så att unga inte utsätts för övergrepp, våld i hemmet eller våld på offentliga platser. I detta arbete lägger jag mycket tid på att skolan, socialtjänsten och polisen ska samarbeta mer, både förebyggande och ingripande. Dödligt våld drabbar även de anhöriga hårt och är ett trauma för hela samhället. Jag vill att människor ska stärkas i att kunna leva självständigt, med mer frihet och makt över sina egna liv.

Det är en ära för mig att företräda Liberalerna och få bidra till att samhällets stöd ska fungera så bra att människor får mer frihet och makt över sina egna liv. En stark drivkraft för mig är också att Stockholm förblir en stad där alla människor har rätt att vara och leva som de själva vill, så länge de inte skadar någon annan.

Förtroendeuppdrag (urval):
– Gruppledare
– Socialborgarråd i Stockholm stad
– Ordförande för Liberalerna Stockholms stads styrelse
– Ledamot i Liberalernas partiledning- och styrelse

Bor: Bredäng, i hyresrätt

Fritidsintressen: Fotografera, gärna trafikflyg och flygplatser. Favoritflygplats är Singapore och Oskarshamn. ”Det var förut bara ett litet rött hus med vita knutar och ett torn på”.

Bakgrund: Lärarhögskolan, tidigare rektor i Botkyrka, fullmäktigeledamot för Liberalerna och nu socialborgarråd i Stockholm. Volontärarbete som läxhjälpare, nattvandrare, kontaktperson, lekmannaövervakare inom frivården och säkerhetsvärd under Vattenfestivalen i Stockholm.

Jönsson förklarar: Hur fungerar förtursystemet för bostäder?

Jönsson förklarar: Hur arbetar Socialtjänsten med omhändertaganden?

Sociala Medier

  • Följ på: 

Det var väldigt trevligt!

”Drottningmannen” eller @janjoensson ? Vem vet? I vilket fall både en fenomenal lunchpratare och ett fantastiskt borgarråd!

https://www.svenskdam.se/kungligt/silvias-okanda-relation-med-drottningmannen-har-avslojas-den/8463132

Har ätit lunch med Drottningen idag 😁 https://www.svenskdam.se/kungligt/silvias-okanda-relation-med-drottningmannen-har-avslojas-den/8463132.

Under åtta år har s-regeringen med @johanssonmorgan och @lenahallengren inte lyckats presentera ett enda lagförslag för att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet.
Här berättar jag vad regeringen borde göra 👇
#svpol #krim #socpol

Under åtta år har den här regeringen inte lyckats presentera ett enda lagförslag för att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet.

Jag berättar vad regeringen borde göra i det nya avsnittet av Jönsson förklarar.

NU STÄRKER VI STÖDET I SKOLAN TILL ELEVER SOM BEHÖVER SÄRSKILT STÖD

Liberalerna gick till val 2018 på att dubbla antalet skolplatser med högspecialiserat stöd, dvs det stöd som riktas till de elever som har de allra största behoven. Antalet platser för elever med omfattande ...behov av stödinsatser har fördubblats, 200 platser blir 410 till höstterminen 2022. Modellen ska vara fullt utbyggd hösten 2023.

Läs skolborgarrådets, min liberala kollega, Isabel Smedberg-Palmqvists intervju om hur hon och Liberalerna har jobbat för att skolorna i Stockholm ska ha rätt förutsättningar att ge elever med särskilt stöd, den hjälp de behöver för att klara skolan.

Image for shared link
Stockholm öppnar kommunala skolor för barn med stora behov

Spångaskolan har tio elever med särskilda behov

www.dn.se

Kontaktuppgifter

Presstelefon: 076-122 94 86 (ej sms) ...
  • Pressekreterare

    Erika Larsson

  • Pressekreterare

    Linn Friman

  • Presschef

    Niki Westerberg