Se alla
Jan Jönsson

Jan Jönsson

Gruppledare och oppositionsborgarråd

Kontaktuppgifter

Min dröm som ung var att bli flygledare och mitt intresse för flyget är fortfarande stort. Men i stället för att bli flygledare valde jag tillslut att bli lärare i grundskolan, och senare rektor i Botkyrka. Det är ett yrkesval som har gett mitt liv mycket mening. Jag har i hela mitt vuxna liv arbetat med unga som på olika sätt behöver samhällets stöd. Jag har alltid sökt mig till de stora utmaningarna och skolorna i de utsatta områdena. I mina olika roller har jag ofta förtvivlats över när samhällets stöd brister. Jag drivs av viljan att förändra och förbättra. När den grönblåa majoriteten tog makten i Stockholm stad år 2018 utsågs jag till socialborgarråd.

Jag vill öka friheten för de invånare vars frihet idag är hotad eller begränsad. Och jag kommer att anta, som ett av mina prioriterade områden utöver socialrotelns ansvarsområden, att noga bevaka och hårt bekämpa nationalism, nazism och extremism, därför att dessa politiska krafter utgör idag de främsta motståndarna till allt vad vi liberaler står för.

Jag är sedan 2018 socialborgarråd och gruppledare för Liberalerna i Stockholm, där jag ansvarar för Sveriges största socialtjänst. Nu kandiderar jag för ytterligare en mandatperiod, eftersom jag vill få stopp på gängens våld och förhindra att barn dras in i kriminalitet eller utsätts för övergrepp.

Under min tid som socialborgarråd, och även tidigare som rektor, har jag arbetat för att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet och för att förebygga så att unga inte utsätts för övergrepp, våld i hemmet eller våld på offentliga platser. I detta arbete lägger jag mycket tid på att skolan, socialtjänsten och polisen ska samarbeta mer, både förebyggande och ingripande. Dödligt våld drabbar även de anhöriga hårt och är ett trauma för hela samhället. Jag vill att människor ska stärkas i att kunna leva självständigt, med mer frihet och makt över sina egna liv.

Det är en ära för mig att företräda Liberalerna och få bidra till att samhällets stöd ska fungera så bra att människor får mer frihet och makt över sina egna liv. En stark drivkraft för mig är också att Stockholm förblir en stad där alla människor har rätt att vara och leva som de själva vill, så länge de inte skadar någon annan.

Förtroendeuppdrag (urval):
– Gruppledare
– Socialborgarråd i Stockholm stad
– Ordförande för Liberalerna Stockholms stads styrelse
– Ledamot i Liberalernas partiledning- och styrelse

Bor: Bredäng, i hyresrätt

Fritidsintressen: Fotografera, gärna trafikflyg och flygplatser. Favoritflygplats är Singapore och Oskarshamn. ”Det var förut bara ett litet rött hus med vita knutar och ett torn på”.

Bakgrund: Lärarhögskolan, tidigare rektor i Botkyrka, fullmäktigeledamot för Liberalerna och nu socialborgarråd i Stockholm. Volontärarbete som läxhjälpare, nattvandrare, kontaktperson, lekmannaövervakare inom frivården och säkerhetsvärd under Vattenfestivalen i Stockholm.

Jönsson förklarar: Hur fungerar förtursystemet för bostäder?

Jönsson förklarar: Hur arbetar Socialtjänsten med omhändertaganden?

Jönsson förklarar: Flyktingmottagning från Ukraina

Jönsson förklarar: Tidiga insatser mot gängkriminalitet

Kontaktuppgifter

Presstelefon: 076-122 94 86 (ej sms) ...
  • Bitr. borgarrådssekreterare

    Oskar Örn