(L) i Stockholms stad och region: Så vill vi stödja barn och unga som lider av psykisk ohälsa
Torsdag 6 maj 2021
Alltfler barn och unga mår psykiskt dåligt. Den psykiska ohälsan har förvärrats ytterligare av covid-pandemin. I hem där barn och unga har haft sociala problem har situationen ofta förvärrats, skolans distansundervisning leder till att många ungdomar lider av social isolering och oro för sina betyg. Många upplever också att de inte vågar kontakta vården p.g.a. medias rapportering om att den är så hårt belastad. Denna utveckling är djupt oroande och därför startar Liberalerna i Stockholms stad och region nu en kampanj för att nå ut till barn och unga som mår dåligt och deras oroliga föräldrar och andra anhöriga för att berätta om hur vi som politiker vill stötta dem.
– Att inte kunna gå till skolan varje dag – och känna sig trygg där – skapar tyvärr grogrund för psykisk ohälsa hos barn och unga som redan före pandemin hade en svår familjesituation. Därför är det viktigt att skolan och socialtjänsten samarbetar ännu närmare ihop när pandemin är över, och stöttar dessa barn så att inte deras vardag blir outhärdlig. Att säkerställa att socialt utsatta barn får det stöd de behöver, når sina kunskapsmål, har tydliga rutiner är viktigt för att skydda dem mot psykisk ohälsa, säger Jan Jönsson, socialborgarråd (L) i en kommentar till den bekymmersamma utvecklingen.
– Unga med psykisk ohälsa måste fångas upp och få hjälp i tid. Elevhälsan har en central roll i att främja elevers psykiska hälsa, så i Stockholm förbättrar vi nu tillgängligheten till elevhälsan och förstärker samverkan med region Stockholm så att eleverna kan få professionell hjälp i tid, säger Isabel Smedberg-Palmqvist, skolborgarråd (L).
Politikerna i staden och regionen ska nu säkerställa att de åtgärder som ingår i deras respektive ansvarsområde prioriteras så att den ökande psykiska ohälsan hos barn och unga i Stockholms län hävs.
– Hjälp vid psykisk ohälsa ska finnas snabbt och nära – på den egna vårdcentralen, men också digitalt – så att barn och unga med psykiska problem snabbt kan få hjälp. Därför bygger vi ut den första linjens psykiatri i hela länet. Vi ska också fortsätta fördjupa samverkan och insatserna för suicidprevention genom utbildningsinsatser – Aktion livräddning, och genom att låta fler ungdomar delta i YAM, programmet för ökad medvetenhet om psykisk hälsa och självmordsprevention, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm.
– Vården för unga patienter i psykiatrin ska stärkas. Alla ska ha rätt till en fast kontakt med läkare eller psykolog för att säkra trygghet och kontinuitet. Vi ska också göra en kraftsamling för dem som mår sämst, genom att samla all akutvård för unga med psykisk ohälsa vid S:t Görans sjukhus. Därmed slipper patienterna flytta mellan olika platser. Den nya mottagningen blir en sammanslagning av Maria Ungdom, BUP, Stockholms centrum för ätstörning och den psykiatriska barnakuten, säger Anna Horn, regionledamot och talesperson för psykiatri och psykisk hälsa (L).
Kampanjen pågår vecka 18-24. En särskild sida på Liberalernas hemsida är framtagen med information om våra politiska förslag inom Stockholms stad och region för att förhindra psykisk ohälsa, och partimedlemmar i alla stadsdelarna liksom i ytterkantskommunerna kommer att dela flygblad och foldrar till hushållen. En digital kampanj kommer också att genomföras på Facebook och Instagram.
________________
Presskontakt
Jan Jönsson, socialborgarråd (L): kontakta Erika Larsson, 076-122 9874
Isabel Smedberg-Palmqvist, skolborgarråd (L): kontakta Linn Friman, 076-122 9875
Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd (L) eller
Anna Horn, vice ordförande (L) för sjukvårdens psykiatriberedning: kontakta Liberalernas presstjänst inom Stockholmsregionen, 08-737 2529
_________________