Ge barnen rätt till ett eget ombud vid vårdnadstvister
Onsdag 24 mars 2021
– Igår lämnade regeringen över propositionen om ett stärkt barnperspektiv i vårdnadstvister, till riksdagen. Trots att regeringen presenterar viktiga reformer för att stärka barnrättsperspektivet, saknas fortfarande förslag för att garantera att barns vilja inte åsidosätts i vårdnadstvister, säger Jan Jönsson, socialborgarråd (L) i Stockholms stad i en kommentar till propositionen.
Svensk rätt har, i internationell jämförelse, mycket stark betoning på föräldrarnas ansvar för barnen. Vid skilsmässor eftersträvar domstolarna i möjligaste mån att föräldrarna får gemensam vårdnad – därför att det anses vara det bästa för barnen.
– För att säkerställa att barnets rättigheter inte kan åsidosättas tycker jag att barnet ska ha rätt till ett eget ombud i vårdnadstvister. Det är synd att regeringen har valt att inte ta med det i sitt lagförslag, säger Jan Jönsson, socialborgarråd (L) i Stockholms stad.
Regeringens proposition saknar också viktiga perspektiv kring hur domstolarna ska hantera förekomst av våld i familjer vid vårdnadstvister och hur uppgifter om våld ska värderas gentemot principen om att hitta samförståndslösningar. Istället framgår det av lagrådsremissen att regeringen tänker ge en utredare ett nytt uppdrag att överväga behovet av lagändringar för att säkerställa att ett barn som har utsatts för våld av en förälder inte mot sin vilja måste träffa den föräldern.
– Det är mycket olyckligt att regeringen nu vid flera tillfällen missat att ge statliga utredningar viktiga direktiv. I socialtjänstutredningen missade regeringen också att ge utredaren i uppdrag att se över möjligheten att ge socialtjänsten stödinsatser till barn och unga utan samtycke, för att förhindra att de dras in i kriminalitet. Det leder till att lagstiftning som är nödvändig för att stärka barn och ungdomars trygghet och möjlighet till en trygg uppväxt, försenas, avslutar Jan Jönsson, socialborgarråd (L) i Stockholms stad.