Edholm (L) kommenterar BRÅ-rapport om utsatta områden
Torsdag 15 mars 2018
En rapport från BRÅ som släpps idag visar på en utbredd otrygghet bland boende i Sveriges utsatta områden. Bland annat visar rapporten att kvinnor är betydligt otryggare än män i mansdominerade offentliga miljöer i dessa områden. Majoriteten av kvinnorna i socialt utsatta områden, dubbelt så många som i övriga urbana områden, uppger att de är otrygga. En aspekt som utmärker de undersökta områdena är kvinnors frånvaro i det offentliga rummet. Nära 70 procent av de boende i särskilt utsatta områden som svarat menar att det finns kriminella personer eller grupperingar som har en inverkan på området i något avseende. 12 procent av de boende svarar att grupper baserade på t.ex. släktskap, gemensam etnicitet eller religion påverkar boende.
I Stockholm finns två särskilt utsatta områden, Husby och Rinkeby/Tensta, och flera utsatta områden. Lotta Edholm (L) kommenterar:
– Vi har ett utbrett parallellsamhälle i delar av Stockholm. Människorna där lever i större ofrihet och upplever inte att man har samma skydd från rättsväsendet. Det är ett gigantiskt frihetshaveri mitt i Stockholm och mitt i Sverige. Ska vi vända detta krävs ett långsiktigt och gemensamt åtagande från stat, kommun, landsting, fastighetsägare och civilsamhället. Först och främst behövs en upprustad polis, en stärkt socialtjänst och en bättre skola. Alla som bor i Stockholm ska kunna känna tillförsikt inför framtiden, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.
– Att rättsstaten fungerar i hela Stockholm och Sverige är grundläggande för att alla människor ska ha samma frihet. Och när klanen eller det kriminella nätverket tar över är det kvinnorna som drabbas hårdast. Ändå har Stockholms påstått feministiska majoritet inte velat se problemet sedan de tog över. Socialdemokraterna har tittat på när kvinnors frihet sätts på undantag, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholm.