Se alla

Edholm (L): Byt ut Socialdemokraterna för en bättre förskola

Onsdag 14 mars 2018

Lotta Edholm, Liberalerna, Stockholms Stadshus Februari 2017
© Lena Larsson

Ny statistik från Stockholms stad visar att personaltätheten i förskolan har minskat och att gruppstorlekarna i förskolan har ökat på många håll i Stockholm sedan valet. I hälften, sju av 14 stadsdelar i Stockholm har barngrupperna i förskolan ökat sedan valet. I nio av 14 stadsdelar har personaltätheten försämrats under samma tid.

Samtidigt har Socialdemokraterna givit ekonomiska tillskott till förskolan som är lägre än kostnaden för pris- och löneökningar, vilket gjort att exempelvis Södermalms stadsdelsförvaltning slagit larm om undermåliga villkor. 2016 infördes dessutom en heltidsreform där föräldralediga får ha äldre syskon på förskolan under hela förskolans öppettider – utan att en krona sköts till för att kunna öka bemanningen eller på annat sätt säkra kvaliteten. Det är en politik som har slagit direkt mot hjärtat i välfärden, säger Lotta Edholm (L):

–  Att försämra kvaliteten i välfärden var knappast det (S) gick till val på, men deras oförmåga att ta ansvar för sina beslut har slagit direkt mot välfärdens hjärta. Grupperna ökar och förskollärartätheten minskar. Förskolan är barnens viktigaste verksamhet, den plats där de ska få utvecklas och lära i ett tryggt sammanhang. Att den nu försämras på så många håll är helt bedrövligt, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

–  När jag pratar med förskollärare är de ursinniga på hur heltidsreformen slagit mot deras möjligheter att göra ett bra jobb för barnen. Våra farhågor om att detta skulle slå mot förskolans kvalitet har besannats. Vi kommer att gå tillbaka till 30 timmar i förskolan per vecka för barn till föräldralediga om vi vinner valet och vi kommer att satsa på förskolan, så att förskolan faktiskt kan göra skillnad för alla barn, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Fakta:

Statistik från Stockholms stad visar att personaltätheten sedan valet försämrats de kommunala förskolorna i Bromma, Enskede-Årsta, Farsta, Kungsholmen, Norrmalm, Rinkeby-Kista, Skarpnäck, Södermalm och Östermalm.

Statistiken visar också att barngruppernas storlek sedan valet ökat i de kommunala förskolorna i Bromma, Enskede-Årsta, Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Skarpnäck, Älvsjö och Östermalm.

Antal barn per årsanställd i egenregi samt antal barn per grupp i egenregi, 2014 till 2017. Källa: Stockholms stads kvalitetsuppföljningssystem ILS.

Ekonomiska tillskott i schablon för förskolorna, ur Stockholms stads budgetar 2015-2018 (i procent)

2015: 2,2

2016: 2,2

2017: 1,5

2018: 3,0

Kommentar från Södermalms stadsdelsförvaltning 2017:

”Löneökningarna för medarbetarna inom förskolan år 2017 uppgick till cirka 2,35 procent. Enligt förvaltningens uträkning behövde verksamheten en ökning av grundschablonen för år 2017 med 2 procent för att täcka de ökade lönekostnaderna april till och med december. Förvaltningen gör bedömningen att schablonökningen på 1,46 procent för år 2017 inte givit förutsättningar till att öka andelen förskollärare eller genomföra en minskning av barngruppernas storlek. Ökningen av grundschablonen gick till att finansiera löneökningar och övriga kostnadsökningar.”