Se alla
Jan Jönsson

Debatt: Har era idéer tagit slut, rödgröna i Stockholm?

Fredag 23 augusti 2024

Nu är det skolstart för många elever, något de flesta ser fram emot. Samtidigt kommer alldeles för många barn och unga att uppleva otrygghet under läsåret. Jan Jönsson (L), borgarråd i Stockholms stad, skriver i Altinget om att vi måste bredda diskussionen, från studiero i klassrummet till skolfrid under hela skoldagen.

– Skolfrid innebär att alla elever ska kunna känna sig trygga på väg till skolan, i klassrummet, på rasten och när eleven går hem från skolan. Ingen elev ska behöva känna oro inför nästa skoldag, säger Jan Jönsson (L).

De senaste siffrorna från Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad visar att studieron i stadens skolor är låg. Så få som hälften i årskurs 8 tycker att det är lugn och ro på lektionerna, och endast 6 av 10 elever anser att vuxna i skolan reagerar på kränkningar. Ingen skulle acceptera en sådan arbetsplats, men ändå får elever och lärare ofta stå ut med stök och kränkningar. Vi ser nu också att antalet hemmasittare ökat från 706 stycken hösten 2022 till 1245 stycken, enligt de senaste siffrorna för vårterminen 2024.

– En trygg skolmiljö och att prioritera barns skolresultat är en viktig skyddsfaktor i socialtjänstens arbete. Men under de rödgrönas styre i Stadshuset har de politiska initiativen avstannat och vi får nu rapporter om att socialtjänsten faller ifrån i arbetet mot skolfrånvaro, säger Jan Jönsson (L).

I debattartikeln föreslår Jönsson (L) att nya studieroteam inrättas för att hantera störningar och sena ankomster utanför klassrummet, att stödet till brottsutsatta skolelever stärks, och att modellen ”Våga anmäla, våga vittna” införs i flera skolor. Jönsson (L) föreslår även att de skolsociala teamen byggas ut i alla stadsdelar. Slutligen måste den destruktiva machokulturen som bidrar till våld och störande beteende bland pojkar motverkas genom ökade resurser till arbetet med pojkars värderingar och beteende.

Läs hela debattartikeln här.