Bibliotek

För liberaler är biblioteken ryggraden i bildningssamhället. Utvecklingen av Stockholms stadsbibliotek ska fortsätta. När staden växer behöver fler bibliotek byggas, och befintliga kan behöva expandera. Bibliotek ska vara trygga för alla – biblioteksfrid ska råda oavsett var i staden man är.

Vår politik

  • Biblioteken ska ha öppet när – och ligga där – stockholmarna kan besöka dem.
  • Öka det digitala utbudet på biblioteken
  • Bibliotekens utbud ska aldrig censureras eller inskränkas av ideologiska, politiska eller religiösa skäl.
  • Biblioteksfrid ska råda i hela Stockholm.
FRIA BIBLIOTEK BETYDER KUNSKAP FÖR ALLA

På biblioteken får vi alla, på lika villkor, möjlighet till bildning och förströelse. Bra bibliotek är allra viktigast för unga som inte växer upp med böcker omkring sig, som inte får läsvanorna med sig hemifrån, och som kanske inte har något lugnt ställe för att plugga eller läsa för nöjes skull.

FLER BIBLIOTEK OCH UTÖKADE ÖPPETTIDER

Biblioteken ska ligga på platser som är lätta för stockholmarna att besöka. Därför ska nya bibliotek öppna vid kollektivtrafikknutpunkterna Gullmarsplan, Liljeholmen och i Norra Djurgårdsstaden. Biblioteken ska ha öppet även sommartid, och fyllas med aktiviteter, gärna tillsammans med aktörer från det lokala kultur- och föreningslivet.

ÖKA DET DIGITALA UTBUDET PÅ BIBLIOTEKEN

Stockholms digitala bibliotek ska utvecklas. Bibliotekens bestånd, av både ljudböcker och tryckta böcker, ska finnas tillgängligt i digital form.

JA TILL YTTRANDEFRIHET – NEJ TILL CENSUR

Människors rätt till tillgång till information, och att fritt utrycka sina åsikter, får inte inskränkas. Bibliotekens utbud ska aldrig censureras eller inskränkas av ideologiska, politiska eller religiösa skäl.

NEJ TILL STÖK PÅ BIBLIOTEKEN

Bibliotek ska vara trygga för alla – biblioteksfrid ska råda oavsett var i staden man är. Otrygghet, våld och hot är ett stort och ökande problem på Stockholms bibliotek. I extrema fall av upprepade fridstörningar utan bättring, och efter noggrann prövning, ska biblioteken kunna stänga av enskilda besökare.

 

Frihet måste försvaras

En riktigt bra skola för alla barn, och en integrationspolitik som både  skapar möjligheter och ställer krav. Svårare än så behöver det inte vara. Framtiden är liberal.

No response

Vill du veta mer om svensk politik och vad Liberalerna tycker? Fyll i din e-postadress här, så får du mitt nyhetsbrev ett par gånger i månaden.

Vi använder din adress enbart för att skicka information om Liberalerna. Läs mer här.