Se alla

Ang. Lex Lilla Hjärtat: Längre uppföljningstid för omhändertagna barn behövs

Onsdag 10 mars 2021

Idag lämnades utredningen om Lex lilla hjärtat över till Regeringen. Fallet sätter strålkastarljuset på balansen mellan föräldrars bestämmanderätt över sina barn och barnets rätt till trygghet.

Utredningen föreslår att det införs en skyldighet för socialnämnden att följa alla barn upp till 6 månader efter att tvångsvården har upphört. Idag har socialnämnden en sådan möjlighet endast i vissa situationer och som längst i två månader.

– Det är bra men helt otillräckligt. Både den här utredningen och utredningen om den nya socialtjänstlagen föreslår uppföljning på sex månader. Det räcker inte för att socialtjänsten ska kunna försäkra sig om att barnet mår bra och har en trygg hemmiljö, innan man lämnar ärendet. Regeringen behöver se till att lagförslagen som läggs på riksdagens bord ger socialtjänsten möjligheter att följa barn minst ett år efter avslutade insatser, säger socialborgarrådet Jan Jönsson.

Några viktiga – och bra – åtgärder som utredningen föreslår är att lagen skärps kring vad som ska krävas för att en pågående LVU-vård ska kunna upphöra. Enligt förslaget ska en socialnämnd inte få besluta att vården ska upphöra förrän de omständigheter som föranledde vården har förändrats på ett ”varaktigt och genomgripande” sätt. Vidare ska socialnämnden senast när barnet har varit placerat i samma familjehem under två år, särskilt överväga om det finns skäl att ansöka om vårdnadsöverflyttning. I dag är det tre år som gäller.

– Det är viktigt att de familjer som tar över vårdnaden också får det stöd de behöver både under själva vårdnadsöverflyttningen men också tiden efteråt, säger Jan Jönsson.

– Fallet om Lilla Hjärtat har berört oss alla och det är viktigt att lagstiftning nu kommer på plats så att inga fler barn går Lilla hjärtats öde till mötes. Därför är det bra att utredningen presenterar förslag som stärker principen om barnets bästa, avslutar socialborgarrådet Jan Jönsson.

Ang. Lex Lilla Hjärtat: Längre uppföljningstid för omhändertagna barn behövs