Ny strategi för barn och unga som riskerar att dras in i kriminalitet
Torsdag 12 september 2019
Barn och ungas kriminalitet är ett allvarligt och växande samhällsproblem. Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) står bakom Stockholms stads nya strategi för att minska risken för att barn, unga och unga vuxna ska dras in i kriminalitet. Strategin är den första i sitt slag och syftet är att stadens verksamheter ska ta ett samlat grepp kring arbetet med barn och unga i riskzonen. Fokus finns på förbyggande arbete samtidigt som samarbetet med polisen blir mer omfattande. Särskild vikt läggs vid att olika aktörer inte bara delar information med varandra utan också agerar tillsammans, så kallad systematisk samhandling.
– Vi måste göra mer av det vi vet fungerar. Framförallt är det tidiga insatser redan i småbarnsåren som har allra störst påverkan för hur det går för ungdomarna senare i livet, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).
– Idag förekommer det i princip inte att socialtjänsten ber polisen utreda grov kriminalitet som begås av barn och unga. Det måste vi ändra på. En polisutredning är en viktig markering från samhällets sida och kan dessutom vara ett starkt argument i mötet med föräldrar som inte vill samarbeta, menar Jan Jönsson (L).
Ett urval av innehållet i strategin:
- Socialtjänsten ska i högre utsträckning utnyttja möjligheten att begära utredning av brott begångna av barn som inte fyllt 15 år.
- Strategin anger en tydlig förväntan på alla förvaltningschefer och chefer på övriga nivåer att prioritera samhandling med andra aktörer kring barn och unga i riskzon.
- Varje stadsdelsnämnd och övriga berörda nämnder och bolag ska ta fram en konkret och detaljerad handlingsplan för det lokala arbetet utifrån strategin.
- Myndighetsutövningen ska lägga särskild vikt vid: rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel och brott mot allmän verksamhet (dvs. övergrepp i rättssak och våld och hot mot tjänsteman).
- Strategin förtydligar att beslut enligt 11 § LVU om tvångsomhändertagande alltid ska inledas utanför hemmet. Det ska alltså inte vara möjligt att vara tvångsomhändertagen och vara kvar i hemmiljön.
- Pojkars och unga mäns särskilda utsatthet för vålds- och maskulinitetsnormer som leder till kriminalitet betonas.
Strategin behandlas på socialnämndens nästa sammanträde för att senare gå ut på remiss. Kommunfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet i början av nästa år.